Logo and cover

1956. október Cegléd

Csendes István:

„26-án is teljes volt a létszám. Az első óra előtt és elején a Pesten történteket tárgyalta az osztály. Új hírt hozott valaki, talán valamelyik bejáró.

„Tegnap az országház előtti téren a fegyvertelen tüntetőkbe lőttek az ÁVO-sok. Sok a halott!”

Ez a hír kiverte a biztosítékot. Végképp eldőlt, hogy felvonulunk. A szervezéshez láttunk. Az osztály többsége döntött, a Kossuth-szoborhoz vonulunk. Szólni kell a többi osztálynak. Az elsősök és a lányok ne jöjjenek. Indulás előtt gyülekezés a gimnázium előtt. Nemzeti színű zászlót hoznak a kollégiumból. Meg kell fogalmazni a saját követelésünket (…)”

56.JPG

„Az első emelet déli oldalán találkoztam össze Radványi és Velkey tanár úrral. Arra kértek, állítsam le a tüntetést, a diákokat ne vigyük az utcára. Lelkemre beszéltek – „hogy aggódna, és milyen nyugtalan lenne az anyám, ha tudná, mit akarunk” – „Anyám akkor aggódna és lenne nyugtalan, ha ilyen időkben otthon maradnék”, - válaszoltam. Nehéz volt áttörni a tanári tekintélyt, hiszem én tiszteltem őket. Számomra ez volt 26-a legnehezebb pillanata. Értettem én akkor is az aggodalmukat, de mi már döntöttünk, megyünk! A Gubody-kertben 50-60 diák jött össze. (…)

És egyetlen tanárunk sem jött velünk.  Az első akadály a Rákóczi úton a KIEG-nél várt bennünket. Gumikerekes páncélautó állt az út szélére húzódva, rajta géppuskás katona. A két zászlóvivőnk meg is torpant és beálltak mögénk. Mi kart-karba fűzve mentünk tovább. Nem tudom ma sem, magyar vagy szovjet katona állt-e a géppuska mögött. Mellé érve mosolygott és intett. Amikor elhaladtunk mellette, valamelyik diák rákezdett a Kossuth-nótára.

A Rákóczi úton beljebb sok civil állt be mögénk.”

Forrás: Dr. Kürti György – Mezeiné Kónya Terézia (szerk.) 2008.: ’56 a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban. Visszaemlékezések. Cegléd

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyiduma.blog.hu/api/trackback/id/tr605595680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása